Museum Broeders voorgoed gesloten

Inrichting museum
Na de bouw in 1980 van het Broederhuis Nieuw Schoonoord (BNS) aan de Rijnsburgerweg hoek Leidsevaart, heeft de congregatie van de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten een museum ingericht. Op de bovenverdieping van het broederhuis vonden veel objecten van religieuze aard, die door de jaren heen door de broeders zijn gebruikt of gekregen, een plaats. Ook materialen vanuit de verschillende locaties in Nederland en overzee waar de broeders hun werk hebben verricht, werden in het museum tentoongesteld. Ook waren er veel werkstukken die door de jaren heen door leraren en leerlingen van de verschillende vakgroepen zijn gemaakt opgesteld en opgehangen. Dat varieerde van drukwerk gemaakt in de eigen drukkerij, de habijten en vaandels gemaakt door de opleiding kleermakers, de communiebanken en meubilair gemaakt door de timmerlieden en meubelmakers en de attributen, al dan niet religieus, die in de afdeling metaalbewerking hun vorm gekregen hebben. De grote kracht achter het  museum en het archief was broeder Dalmatius van Heel (Leiden 1920 – Voorhout 2015) met zijn assistente Loes Hermans. Tijdens open monumentendagen en op speciaal verzoek was het museum tot medio september 2019 toegankelijk.

Objecten
De congregatie heeft momenteel nog twaalf leden, in leeftijd variërend van 76 tot 99 jaar. Het is duidelijk dat de congregatie haar einde tegemoet gaat en daarmee is het van belang dat de zaken nu goed geregeld worden. Er is een expert aangetrokken die de objecten in het museum gewaardeerd heeft. Wat museale kerkelijke waarde heeft gaat naar het Catharijne Convent in Utrecht. Objecten betreffende de geschiedenis van de congregatie gaan naar het Erfgoedcentrum Kloosterleven in St. Agatha bij Cuijk. Objecten die een verbinding hebben met Voorhout zijn aangeboden aan de Historische Kring Voorhout (HKV).

Dwars Op
In winteruitgave 2019 van de Dwars Op 67 wordt uitgebreid stilgestaan bij de aanwezigheid vanaf 1923 van de broeders in Voorhout. Tijdens de recente Open Monumentendagen (OMD) was het museum van de broeders opnieuw een druk bezochte locatie. Deze parel in Voorhout is nu opgeheven en daarmee heeft Voorhout afscheid genomen van bijna een eeuw lokaal erfgoed.

Foto boven: Overzicht van de museumzaal. (Foto: Kees den Elzen, HKV 2019)
Foto onder: Broeder Theo Blokland geeft uitleg tijdens de OMD. (Foto: Hubert Heuzen, HKV 2019)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.