Kringloop Herenstraat 63 helpt Vrijheid Doorgeven

Een van de motto’s van het Nationaal Comité 4 & 5 mei is GEEF DE VRIJHEID DOOR. Immers VRIJHEID IS NIET VANZELFSPREKEND en met name rond 4 en 5 mei worden we herinnerd aan die tijd van onvrijheid, van onderdrukking en bezetting. Volgend jaar vieren we 75 jaar bevrijding. Hieraan vooraf gaat de herdenking van alle slachtoffers van oorlogsgeweld. In Voorhout zal ook uitgebreid worden stilgestaan bij deze gebeurtenissen. De Oranjevereniging Voorhout (OVV) en de Historische Kring Voorhout (HKV) hebben hiertoe al in 2018 de handen ineengeslagen. In samenwerking en met de hulp van lokale en regionale kunstenaars is er een project opgetuigd voor de hoogste groepen van de plaatselijke basisscholen. Bij dit kunstproject staan de Duitse bezetting en de bevrijding centraal. Het project op de scholen beginnen medio februari, terwijl de resultaten van de kunstwerken van de leerlingen van half april tot half mei in het dorp te zien zullen zijn. Er worden nog veel andere activiteiten rond de herdenking en bevrijding door HKV en OVV georganiseerd. Een aantal daarvan vinden elk jaar plaats. Maar in dit speciale herdenkingsjaar zullen er een aantal speciale acties zijn.

De HKV en OVV hebben gezamenlijk om financiële ondersteuning gevraagd voor het project op de basisscholen. De Stichting Kringloop Herenstraat 63 heeft daar zeer positief op gereageerd en op donderdag 24 oktober mochten vertegenwoordigers van de OVV en de HKV een symbolische cheque voor een prachtig bedrag ontvangen van twee vrijwilligers van de stichting. Dat betekent dat de financiële onderbouwing voor dit project nu rond is en dat met de inzet en inspanning van organisatie, kunstenaars en leerkrachten invulling gegeven kan worden aan een eerder motto van het Nationaal comité namelijk VRIJHEID DRAAG JE UIT. Met name de jongeren dienen daarbij een doelgroep te zijn. Met de genereuze bijdrage van de Stichting Kringloop zullen de 10- tot 12-jarigen betrokken kunnen worden en meer bewust worden van de waarde van vrijheid en democratie.

Foto: Links en rechts de medewerkers van de Kringloop, verder Karin van Rijk (OVV) en Kees den Elzen (HKV).

1 thought on “Kringloop Herenstraat 63 helpt Vrijheid Doorgeven”

 1. Mijn naam is Jan Verwater, oud-directeur van de Antoniusschool in de periode 1996 – 2006.
  Ik ben lid van het Oranje Comité de Kaag en heb zitting in een werkgroep binnen de gemeente Kaag en Braassem die zich bezighoudt met de voorbereiding van activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid op 5 mei 2020.
  Ik heb daarbij o.a. contact gelegd met de Sint Willibrordusschool, de basisschool in Buitenkaag, met de vraag of zij wil participeren in deze voorbereiding en in hun jaarprogramma aandacht willen schenken aan deze jubileumviering. Het team wil daar schoolbreed graag aan meewerken.
  Nu las ik in het Teylinger Nieuwsblad van vandaag het artikel waarin het scholenproject wordt aangekondigd, alsmede een speciale uitvoering van het verenigingsblad Dwars Op van de Historische Kring Voorhout.
  Het is wellicht een brutale vraag, maar ik heb als directeur en leerkracht mijn team, ouders en leerlingen altijd voorgehouden dat in principe elke vraag gesteld mag worden mits dat met respect gebeurt, dus stel ik mijn vraag toch: is het mogelijk dat ik wat inhoudelijke informatie krijg over dat scholenproject en de special van de HKV?
  Ik hoop van harte dat u mij binnenkort even een reactie stuurt.
  Succes met alle activiteiten waar uw kring mee bezig is.

  Vriendelijke groet,
  Jan Verwater
  Beatrixlaan 13
  2159 LH Kaag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.