Lancering website oude foto’s

Beeldbank oude foto’s live

De Historische Kring Voorhout lanceerde woensdag 27 maart haar website met een nieuwe beeldbank van oude dorps- en familiefoto’s. In de beeldbank is het beeldmateriaal van de vereniging, de klassenfoto’s en beeldmateriaal van de voormalige gemeente Voorhout (GAV) opgenomen. De HKV heeft zich daartoe aangesloten bij het Genootschap Zijper Collectie en Beheer Systeem (ZCBS).

Tijdens de Algemene Ledenvergadering is de beeldbank met oude foto’s online gegaan. Bij de vereniging staan 10.000 beelden geregistreerd. Een even zo groot aantal schreeuwt om genummerd, ingevoerd en beschreven te worden. Op dit moment zijn 2000 HKV-, ruim 200 GAV- en 400 klassenfoto’s op de nieuwe website doorzoekbaar. Dat aantal zal zich de komende maanden snel uitbreiden. Er foto’s met auteursrechten die niet op de website getoond mogen worden; de beschrijving daarentegen is wel door iedereen te lezen. De foto’s zijn in het Kenniscentrum te zien. Het nieuwe programma kent uitgebreide zoekfunctie en er zijn diashows voorzien. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van 1000 jaar Voorhout in 1988. Het overzetten van de oude website met klassenfoto’s heeft een hoge prioriteit. Tegelijkertijd worden  alle namen van de leerlingen ingevoerd.

Door dit initiatief van de HKV wordt er meer beeldmateriaal gepubliceerd dan ooit tevoren. Bij elkaar een titanenklus, aldus beeldbankbeheerder Emiel van der Hoeven. Direct naar de beeldbank? Zie: https://www.hkv-voorhout.nl/onderzoek-en-fotoalbums/collecties/

Het systeem waar tot voor kort mee is gewerkt, vraagt veel programmeerkennis. Het beheer is afhankelijk van één persoon en de overdracht in de toekomst wordt lastig. Professionele viewers voor beeldbanken zijn kostbaar en voor historische verenigingen niet te betalen. Om die reden sloot de HKV zich vorig jaar aan bij het ZCBS. Dit programma is voor historische verenigingen gratis. Inmiddels hebben zich 95 verenigingen in voornamelijk Noord- en Zuid-Holland aangesloten. Maar ook daar buiten en zelfs in België wordt het programma gebruikt. Gezamenlijk ontwikkelen zij de verdere professionalisering van het pakket dat geschreven is in Perl. Door deze overstap is de beeldbank van de HKV toekomstbestendig.

Digitaliseren en Wie-Wat-Waar-Wanneer
Naast voorgaande ontwikkeling heeft de HKV professionele apparatuur aangeschaft om de duizenden dia’s en foto’s te digitaliseren. Ook dit materiaal moet  beschreven en ingevoerd worden. Wie wil de helpende hand reiken? Voor reeds ingevoerde foto’s geldt de vraag: Wie-Wat-Waar-Wanneer? Daarvoor zoekt de HKV Voorhouters die kennis hebben van het dorp en het dorpsleven. Gezellig met andere Voorhouters op zoek naar namen en het bekijken van oud materiaal? Neem contact op met de HKV.

Voorbeeld van de gallery