Lezing Boerhaave 20 november

In het Kenniscentrum van de HKV is dinsdag 20 november 2018 is een eerste lezing gegeven. Dorpsgenoot Arie Dwarswaard sprak over de verschillende plaatsen waar Herman Boerhaave tijdens zijn leven vertoefde. De geboortedag van de beroemdste Voorhouter aller tijden is aanstaande. Op 31 december van dit jaar gedenken we dat hij 350 jaar geleden in de pastorie van NH-gemeente is geboren. Deze pastorie, thans Boerhaavehuis, is daarmee van historische belang in de Voorhoutse geschiedenis.

Herman Boerhaave gaat van de genoemde pastorie naar de Kleine Kerk waar vader Jacob, predikant van de Voorhoutse gemeente, zijn zoon op Nieuwjaarsdag 1669 doopt. Al op jeugdige leeftijd volgt Herman de Leidse Latijnse school. Hij maakt deze in recordtijd aft. Daarna stapt hij in de voetsporen van zijn vader met een studie theologie aan de in 1575 opgerichte Leidse Universiteit, de oudste universiteit van Nederland. Een persoonlijke ervaring op jeugdige leeftijd met een abces wekte ook zijn de belangstelling voor de geneeskunde. Hij gaat per trekschuit naar Harderwijk om daar te promoveren. Dit is de verste reis die hij in zijn leven zal maken. Bij zijn benoeming tot lector in de geneeskunde in Leiden krijgt hij de toezegging dat hij prefect zal worden van de nog kleine Hortus Botanicus aan het Rapenburg. Die belofte wordt ook waargemaakt en Boerhaave bewoont met zijn gezin een nabijgelegen woning aan de gracht. Herman raakt in goeden doen en koopt het huis Oud Poelgeest in Oegstgeest. Mogelijk koopt hij eigenlijk de tuin waar een huis bij staat. Immers Herman komt ruimte te kort in de Leidse Hortus waar het aantal planten spectaculair groeit door zijn netwerk en de reizen van de VOC. Het verhaal gaat dat de beroemde tulpenboom van Oud Poelgeest een stek leverde voor de tulpenboom welke nu nog in de Hortus staat.

Vanwege een overdaad aan werk geeft Boerhaave op latere leeftijd de leiding van de Hortus op. Daardoor moet hij de ambtswoning aan het Rapenburg 65 verlaten. Niet ver daar vandaan koopt hij op nummer 31 een woning. In deze woning overlijdt Herman op 23 september 1738. Zijn sterfhuis is recent fraai gerestaureerd. Tussen de raampartijen is een gedenksteen geplaatst met zijn gegevens en zijn lijfspreuk Simplex veri sigillum; eenvoud is het kenmerk van het ware. Een spreuk die ook Voorhout aanspreekt en aanwezig is op een centrale plek in de Boerhaavetuin.

Het is de bedoeling van de Commissie Lezingen om in de toekomst meer lezingen te geven.