Boerhaavejaar van start

De gave van Boerhaave
Open Monumentendag Special

Onder grote belangstelling is zondag 10 juni 2018 de aftrap gegeven voor het Boerhaavejaar. In de tuin van het Boerhaavehuis was om 10.00 uur de start van het evenement ‘Boerhaave 350 jaar, Van Wieg tot Graf’.

 

 

Het Voorhouts Kamerkoor zong een viertal klassieke liederen. Burgemeester Carla Breuer doopte de Agapanthus Liefdesbloem ‘Boerhaave’, een geschenk van Jan Zwetsloot. Hierna verklaarde Hans van den Berg, voorzitter van de Stichting het Boerhaavehuis, het jaar voor geopend. Voor de aanwezigen was er een boekje met fiets- en wandelroute langs het werk, de huizen en tuinen van Herman Boerhaave.

 

De beroemdste Voorhouter allertijden is op 31 december 1668 in de pastorie van de N.H.-kerk in Voorhout geboren. De volgende dag is hij in de Kleine Kerk gedoopt door zijn vader, dominee Jacobus Boerhaave. Getuigen bij de doop waren Jan Hinderikse Brandhout en Sara Daalders, de zuster van zijn moeder.

Fietstocht
Na het Boerhaavehuis en -tuin en de Kleine Kerk voert de fietstocht naar het Overbosch waar de tulpenboom, een Liriodendron Tulipifera, zoals door Herman Boerhaave op Oud Poelgeest geplant, te zien is. Tenslotte kunnen in Oegstgeest en Leiden nog meerdere markante plaatsen met herinneringen aan Herman Boerhaave bezocht worden.

Verkooppunten
De fietsroute langs diverse bezienswaardigheden is 26,1 en de wandelroute 1,4 kilometer. De route kost 3,25 euro is onder andere te verkrijgen bij de VVV Warmond en Primera Voorhout.

Download de folder.

Foto’s: Kees den Elzen en Archief HKV