Bijzonder professionele tentoonstelling

De bijzondere tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in 25 Voorhoutse voorwerpen en meer van de Historische Kring Voorhout (HKV) is meer dan geslaagd. Bijna 1500 bezoekers bezochten in negen dagen de Tuinzaal in De Roef van de St. Bartholomeuskerk.  Hoogtepunten waren de opening door Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het bezoek van Jaap Smit, Commissaris van de Koning (CvK), de vele lovende woorden en de lange wachtrijen op Bevrijdingsdag. Op de laatste dag bezochten meer dan 600 bezoekers de tentoonstelling. De HKV is meer dan tevreden over dit resultaat.

De Tuinzaal in de Roef van de Bartholomeuskerk had voor de deze tentoonstelling een complete metamorfose ondergaan. Bijzonder sfeervol stonden de objecten tentoongesteld. 27 voorwerpen met het persoonlijke verhaal en een bijbehorende foto. Je wordt als het ware naar binnen gezogen, vertelde één van de bezoekers. Indrukwekkend en professioneel. “Wat knap dat dit allemaal bewaard is gebleven.” Of: “Wij vinden dat deze spullen voor altijd bewaard moeten blijven, zodat ook de volgende generaties er kennis van kunnen nemen en zich realiseren hoe vreselijk oorlog is en hoe waardevol vrijheid en vrede zijn.”
Een van de bezoekers vatte het als volgt samen: Met zo weinig voorwerpen zovéél te vertellen. Vakkundig. Chapeau!
Over dat bewaren maken de samenstellers van de tentoonstelling, Peter Vlasveld en Emiel van der Hoeven, zich grote zorgen. Meestal verdwijnt oorlogsmateriaal op zolder. Na verloop van tijd vragen nazaten zich af wat ze er mee moeten en gooien het vervolgens weg. De HKV ontfermt zich graag over deze voorwerpen, waardoor het materiaal in ieder geval bewaard blijft.

Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Jaap Smit, CvK, en burgemeester Carla Breuer waren vol lof over de hoge kwaliteit van deze professionele bijzondere tentoonstelling die door bijna 1500 bezoekers uit Voorhout en wijde omgeving werd bezocht.(8 mei 2015)

De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt dankzij: het vfonds, RABObank Bollenstreek, Fonds 1818, de Oranje Vereniging Voorhout en de Commissie Beheer van de Bartholomeuskerk.