Voorhoutse oorlogsvoorwerpen voor tentoonstelling 2015 gezocht

In 2015 herdenkt Nederland op talloze manieren groots het 70e Bevrijdingsfeest. De Historische Kring Voorhout (HKV) sluit zich daarbij aan en organiseert van eind april tot en met 5 mei een speciale tentoonstelling: De Tweede Wereldoorlog in 20-25 Voorhoutse voorwerpen met een onroerend, triest of persoonlijk verhaal. De HKV beschikt al over verschillende voorwerpen, maar kan er nog een aantal gebruiken.

Begin dit jaar bezocht het HKV-bestuur in de Rotterdamse Kunsthal de grote tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen. De leden waren overdonderd door de eenvoud en de kracht die van de tentoonstelling uitging. Het voorwerp, de foto en het verhaal lieten een diepe indruk achter. “Dit moet ook in Voorhout kunnen,” was unaniem de mening van het bestuur. Het concept voor de tentoonstelling stond vast. Honderd voorwerpen is teveel. Het bestuur denkt aan 20 tot 25 Voorhoutse voorwerpen. De opzet is: een voorwerp dat verband houdt met de oorlog, het bijbehorende verhaal en eventueel een foto van de betrokkene, ouders of grootouders. Zoals bijvoorbeeld een bril met een verhaal uit de oorlog van een dierbare; de door de Duitsers gevorderde Voorhoutse brandweerauto of een gedropt voedselpakket. Maar ook een persoonlijke brief met een verhaal en foto van in Duitsland tewerkgestelden is geschikt. De HKV bezit een kopie van het oorlogsdagboek van Cootje (Jacoba Maria) Nijssen-Prins. Om tentoon te stellen zoekt de vereniging het origineel. Ook staat een oorlogsradio hoog op het wensenlijst. De HKV zoekt verder de recepten voor bollenpap, tulpenbrood en tulpencake. De vereniging wil de pap of het brood en cake opnieuw proberen te maken. Het ligt in de bedoeling de verhalen met een foto samen te voegen in een boekje. De tentoonstelling komt in het centrum van Voorhout en past in het Bevrijdingsfeestprogramma van de Oranje Vereniging Voorhout.

Voorhouters met een voorwerp en verhaal of een bekende die een interessant voorwerp heeft kunnen contact opnemen met de HKV: info@hkv-voorhout.nl

Boven: Kapelaan Stoelinga werd in 1942 met pastoor Warmenhoven door de Duitsers gevangen genomen en overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen. Later volgde voor Stoelinga overplaatsing naar Amersfoort. Zijn memoires legde hij in 1947 vast in het boek Tussen prikkeldraad en mitrailleurs.

Links: Armband zoals deze door de Binnenlandse Strijdkrachten werd gedragen.