HKV-Restauratieprijs 2011 voor Oscar en Merel Ligtvoet

Exact een jaar na de overname van de oude boerderij KLEIИ BOEKHORST door Oscar en Merel Ligtvoet-van Kesteren ontvingen zij, in aanwezigheid van verschillende familieleden Van der Hulst, hier geboren, uit handen van wethouder Leo van der Zon de HKV-Restauratieprijs 2011. Van der Zon benadrukte het hergebruik van oude panden. Hij overhandigde het echtpaar een bijzonder fraai schilderij (geschilderd door Janny Zandbergen) van de voorzijde van de boerderij. Zij waren hier bijzonder mee verguld. Opvallend waren de inmiddels verdwenen levensboom boven de voordeur en de ijzeren hekwerkjes voor de bovenramen, nu de ouderslaapkamer.

Jos Warmenhoven ging uitgebreid in op de    geschiedenis    van het pand en de omgeving. Rechts stond een zomerhuis met een verkleinde kopie van de voorgevel van het huidige pand.    Dit zomerhuis is later gekocht en bewoond door de familie Oostdam. Deze het liet afbreken en er een nieuw woonhuis met bollenschuur voor in de plaats gezet. Ook dit woonhuis is onlangs prachtig opgeknapt.    KLEIИ BOEKHORST had recht van uitzicht op de Herenstraat. Dat recht is door een vorige eigenaar, waarschijnlijk Grote Piet van der Hulst in financieel moeilijke tijden, verkocht. Het is dus vanouds een bewust open gehouden uitzicht en nu nog een van  de mooiste en markanste plekken van Voorhout.    In 1928 kwam op het voorterrein een muziektent. In de oorlog is deze gesloopt voor brandhout door de Voorhouters opgestookt.    Sir Winston Churchill kwam hier in 1948 even op bezoek. Het was toen een gemeentelijk plantsoen.

De grote boerderij had alles onder één dak; het woonhuis en de stal. Het achterhuis (de stallen) is in 1925 aan  Van Werkhoven verkocht, die er zijn opslagruimte maakte voor Bode Van Werkhoven. Volgens de overlevering zijn voor de spanten balken gebruikt uit de Rooms Katholieke Kerk. In 1873 sloeg de bliksem in de kerktoren en deze brandde uit. Een deel werd meteen afgebroken. Pas in 1883 werd de nieuwe kerk gebouwd.

De oudst bekende bewoner van de boerderij is Piet van der Hulst. Piet is de zoon van Gerardus Theodorus (1854-1901), die mogelijk de boerderij liet bouwen. De laatst bekende bewoners van de boerderij zijn Gerard Hendrikus van der Hulst, getrouwd in 1949 met Bets Ruigrok en later (1966) met Nel Hoenderdos. Van der Hulst is bekend van de verzekering die hij onder andere voor de L.T.B. regelde. ‘n Grote statige man met hoge borst. Zijn kantoortje was links naast het woonhuis. Dat gebouwtje staat er nog.

Nu ziet iedereen dit markante gebouw weer staan. Ook de gespiegelde N in de naam KLEIИ BOEKHORST valt op. Van Piet van der Hulst Jr. vernamen we dat hij er pas achter die gespiegelde letter kwam, toen wandelaars het Ommetje Voorhout liepen met een foto van het naambord. De reden van deze spiegeling is niet achterhaald.

De nieuwe eigenaars hebben met veel gevoel voor ‘t oude gebouw het uiterlijk vernieuwd. De waardevolle boerderijwoning is aan een extra leven begonnen, met een jong gezin en jonge kinderen. Het oude waardevolle is behouden en gerestaureerd. De invulling is gedaan met oude duurzame bouwmaterialen; de spanten ziet men overal terug in de woning. Uitwendig zijn de aanpassingen in stijl gedaan en het originele uiterlijk is gebleven, ondanks noodzakelijke isolerende maatregelen.

Alle HKV-Restauratieprijzen vanaf 2002 ->

Op de foto: Merel en Oscar Ligtvoet, wethouder Leo van der Zon en HKV-voorzitter Frans van der Geer.