De 125 jaar oude haan Bartholomeuskerk gevonden!

Donderdag 18 december. De haan van de Bartholomeuskerk is boven water. Bij grondwerkzaamheden op het industrieterrein aan de kop van de Oosthoutlaan vond grondbedrijf Herruer (Mad. Curieweg, Sassenheim) de sinds mei verdwenen koperen torenhaan.
Mart Herruer belde architect Jos Warmenhoven met de vraag of hij even wilde komen kijken. Onmiddellijk reed Warmenhoven met zijn zoon Alexander naar Herruer. Zou dit de verdwenen haan van de Bartholomeuskerk zijn? Inspectie ter plaatse gaf niet direct uitsluitsel, al was het vermoeden erg groot. Het kogelgat was namelijk niet door en door, zoals verwacht. Detailsfoto’s van Hubert Heuzen, gemaakt kort voor de restauratie van de kerk, gaven na spannende uren uitsluitsel. De kogelinslag is duidelijk zichtbaar. Jos Warmenhoven heeft vanochtend vroeg de politie op de hoogte gebracht van de vondst. Nico van Dam, die de huidige haan restaureerde, reageerde verheugd op het nieuws.

Weggevlogen
Aan de windrichting te zien is de haan een paar kilometer Zuid-West gevlogen, nadat hij de steigers rond zijn nest zag. Vermoedelijk dacht hij: wegwezen. Vlakbij de hoogspanningsmast stortte hij neer. De spanning was hem op zijn leeftijd teveel geworden. Met dank aan Mart en Theo Herruer die de haan afstaan aan de eigenaar.
Jos Warmenhoven heeft het kerkbestuur verzocht de haan ter beschikking te stellen van de Historische Kring Voorhout, waarvan Warmenhoven bestuurslid is.
Eind goed, al goed. Voorhout is blij met de oude èn nieuwe haan op de Bartholomeuskerk. De oude is weer thuis en de nieuwe mag weer 125 jaar de windrichting aangeven. Op de foto toont Alexander Warmenhoven de uitgeputte haan.