Filmdiva in Voorhout

Het Arnhemse tienersterretje Truus van Aalten (1910-1999), wordt ontdekt in 1926 in het opkomende Nazi-Duitsland, Berlijn. Een drukke succesvolle, harde carrière in de (aanvankelijk stomme) filmwereld volgt. Zij wordt in 1934 in Nederland pas echt beroemd door haar succesvolle vertolking van de hoofdrol in de eerste versie van Het meisje met den blauwen hoed, naar de roman van Johan Fabricius uit 1927. In 1940 keert ze terug naar Nederland en leeft hier onder protectie van de Duitse bezetters. Ze ziet het leed om zich heen en realiseert zich dat de Duitsers haar hebben gebruikt, in het bijzonder voor hun propaganda. Ze wil niets met de Duitsers te maken hebbens. Na de oorlog zoekt ze werk in Engeland, maar vind dat niet. Truus raakt verbitterd. Er zijn geen gegevens over vervolging van Truus wegens collaboratie bekend. In de vijftiger jaren woont Truus van Aalten in het Kievitspark. De redactie van de Dwars Op werkt aan een artikel over haar en zoekt materiaal en foto’s. Meer nieuws over Truus van Aalten op haar website.