Verdwijnend Voorhout

Nieuwjaarskaarten Jos Warmenhoven

Miljoenen mensen sturen rond deze tijd elkaar de beste wensen. Nieuwjaarskaarten zijn er in alle soorten en maten. De een is nog kleurrijker dan de ander. Er zijn humoristische en sprookjesachtige, geschilderde of getekende en gedrukte of handgemaakte. Jos Warmenhoven tekent al ruim 30 jaar zijn eigen nieuwjaarskaarten. Kaarten die menig Voorhouter in zijn collectie wil hebben.

Sinds 1977 verstuurt architect Jos Warmenhoven zijn zelf gemaakte Nieuwjaarswensen. Op de linkerpagina staat een korte kroniek over het afgelopen jaar van het gezin Warmenhoven en rechts een tekening. Dat zijn niet zomaar tekeningen. Het zijn afbeeldingen die tot nadenken moeten stemmen. “Om te schetsen kies ik altijd een gebouw in Voorhout, waarvan we verwachten dat het in het komend jaar gesloopt gaat worden.” Met zijn tekeningen bedoelt Jos Warmenhoven te zeggen: “Dit gaat waarschijnlijk gesloopt worden, kijk er nog even goed naar. Het is immers heel moeilijk om je precies te herinneren wat er stond. Je zou het verdwijnend Voorhout kunnen noemen, zonder er een waardeoordeel over te vellen.” Zijn mooiste tekening vindt Warmenhoven de boerderij Nieuw (ook wel Klein) Kerkzicht. Hij tekende deze op een mooie Eerste Kerstdag in 1987. Een geit kwam iedere keer kijken hoe het werd. Alle andere tekeningen zijn echter ook juweeltjes en grote nauwkeurigheid in beeld gebracht. Zij geven inderdaad een beeld van het verdwenen Voorhout. Slechts vier van de getekende gebouwen staan nog overeind.

Piet Klugt
De laatste tekening, 2008, maakte Jos Warmenhoven in oktober jongstleden; het gesloopte huis van ‘kapper’ Piet Klugt aan de Loosterweg. Piet knipte als landarbeider rond 1950 in zijn vrije tijd de Voorhouters. Het kostte weinig. Jos besprak deze tekening met zijn broer Joop, die kort daarop zou overlijden. Hij vertelde dat hun vader er over klaagde dat Piet “niet zo’n geweldige kapper was”. Piet zei: “Wat maakt ‘t uit, ze hebben toch ‘n pet op”.

Hels Karwei
De Historische Kring Voorhout wilde ter afsluiting van haar jubileumjaar (1998-2008) de nieuwjaarstekeningen bundelen en voorzien van een kroniek over die jaren. “Het zou wel eens een hels karwei kunnen worden,” bedacht Jos. “Snuffelen in oude kranten naar dertig jaar Voorhouts nieuws, begin er maar eens aan.” En het werd ook een hels karwei. De informatie was zeer uitgebreid en de beschikbare ruimte veel en veel te klein. De kroniek, verzameld en geschreven door secretaris Emiel van der Hoeven, pretendeert dan ook niet compleet te zijn. Integendeel. Het is een subjectieve greep uit het boeiende dagelijkse leven van personen, verenigingen, bedrijven en gemeente. Veel Voorhouters zullen het dorp van de afgelopen dertig jaar herkennen. Met deze productie, een cadeau voor de leden, presenteert de historische vereniging een uniek tijdsdocument. Van dit prachtige bewaarboek (A5 liggend, 68 pagina’s) is nog een beperkt aantal exemplaren beschikbaar bij het secretariaat. Het boek kost tien euro. Zie ook: www.hkv-voorhout.nl