Leids kaartboek Blaeu op internet

In 2007 heeft het Regionaal Archief Leiden het initiatief genomen om een van haar schatten, een atlas van Blaeu genaamd “Toonneel des Aerdrycks”,  digitaal toegankelijk te maken. Dit kostbare historische werk, bestaande uit zes banden, kon vanwege de kwetsbaarheid niet meer aan het publiek ter beschikking worden gesteld. Het resultaat is een fantastisch digitaal boekwerk. Niet alleen bestemd voor Leiden maar voor kaartminnend Nederland en wereldwijd. Hiermee is een prachtig podium gecreëerd waarop dit bijzondere werk wordt geëtaleerd. Voor het eerst wordt de mogelijkheid geboden om letterlijk door alle zes delen van de atlas te bladeren. Dankzij de toepassing van hoge resolutie scantechnologie is het mogelijk moeiteloos tot op het kleinste detail  in te zoomen. Sinds 12 maart staat het kaartboek op de website gepubliceerd.

Op 12 maart 2008 heeft de heer J.J. (Jan-Jaap) de Haan, Wethouder Cultuur, Werk en Inkomen, de digitale Atlas Blaeu op ludieke wijze aan het World Wide Web vrijgegeven. Hiermee is een belangrijk en kostbaar bezit voor iedereen in binnen- en buitenland bereikbaar. Op 12 maart is de atlas dus nog een keer “uit de kast gehaald” om er vervolgens slechts bij hoge uitzondering pas weer uit te komen. Voorhout staat in deel 1, pagina 260-261.