Dwars Op 68

 

Dwars Op #68 voorjaar 2020
Journalist en fotograaf
Els Kat-Bouwmeester

Nog altijd een Voorhouter:
Paul van der Laan

Dick van der Tang. Onderwijzen in de bollen en in de kerk
Dick van der Tang is bij het verschijnen van deze Dwars Op bijna 95 jaar en al die tijd Voorhouter. Over hem is al eerder een portret
geschreven. Maar er valt zoveel meer te vertellen over deze veelzijdige man, die met alleen lagere school een gerespecteerd scheidsrechter wordt in de bollenbranche en protestantse jongeren onderwijst over het geloof. (Monique van Buul en Dick van der Meer)

De buurt rond Even Buiten (II) Bijzondere spelletjes en kattenkwaad
In de jaren dertig verrijst het geboortehuis van Ad Deutekom, Even Buiten. In Dwars Op 67 heeft hij verteld over zijn belevenissen als kind in het buurtje rond Even Buiten. In dit tweede deel gaat hij verder met de beschrijving van de buurt, de bewoners en vooral zijn bijzondere belevenissen als opgroeiende jongen. (Ad Deutekom)

Els Kat-Bouwmeester Journalist en fotograaf
Els Kat-Bouwmeester is in 1969 de eerste officiële correspondent van De Voorhouter, op dat moment een van de twee plaatselijke nieuwsbladen
die huis-aan-huis worden verspreid. Tot 2006 werkt zij eerst als jour- nalist en later ook als fotograaf in de Bollenstreek. Medio november 2019 is het interview met haar geweest voor dit verhaal over haar leven en werk in
Voorhout. Op 5 maart 2020is Els onverwacht overleden. De redactie meent het verhaal toch te kunnen publiceren, mede als een hommage aan haar voortref-felijke journalistieke activiteiten. (Monique van Buul)

Pater Tethard Hettema Slachtoffer van de oorlog
Pastoor Warmenhoven wordt in maart 1942 wegens anti-Duits en anti-nationaalsocialistisch gedrag gearresteerd. Onderwijzer Speet heeft over hem geklaagd bij NSB-groepsleider Kriens in Sassenheim, die dat weer doorgeeft aan de Sicherheitsdienst (SD) in Den Haag. De pastoor moet zich melden, wordt opgepakt en vastgezet in de strafgevangenis en later naar kamp Amersfoort overgebracht. Kapelaan Stoelinga krijgt hierna assistentie van de franciscaner pater Tethard Hettema. Ook zij moeten zich melden bij de SD, worden gearresteerd en gevangen gehouden in kamp Amersfoort. Pater Hettema, die fel anti-Duits is, zit er tot 28 juli 1942. Dan wordt hij overgebracht naar kamp Sachsenhausen en vervolgens naar concentratiekamp Dachau. (Kees den Elzen)

Henk Mosseveld Een bezorgende kruidenier
De buurtschap Teijlingen strekt zich uit aan beide kanten van de Houtvesterbrug nabij de ruïne van het voormalige kasteel Teylingen en de grens tussen Voorhout en Sassenheim. De weg die daar loopt heet in Sassenheim Teijlingerlaan, en in Voorhout Teylingerlaan. Een deel van de bewoners zijn dus Voorhouters, maar de buurtschap is sterk georiënteerd op Sassenheim. Het kerk-, school- en winkelbezoek vindt daar plaats en ook de post wordt bezorgd via Sassenheim. (Kees den Elzen).

Pastoor Cornelius Floor, Voorhouter in Stompwijk
De inloopmomenten in het Kenniscentrum van HKV zijn altijd de moeite waard. Mensen vertellen de mooiste verhalen van vroeger, en halen samen herinneringen op. Af en toe zijn er ook waardevolle geschenken voor het archief. Zo komt Piet Verdegaal met een gedach-tenisplaatje voor de Eerste Plechtige H. Mis van Cornelius Floor, die op 18 februari 1894 is opgedragen in onze St. Bartholomeuskerk. (Kees den Elzen)

Een Herenstraat vol kapotte dakpannen
Iets meer dan zeven jaar geleden, op 1 februari 2013, schrijft Peter Vlasveld een aantal herinneringen op aan de stormnacht van 1 februari 1953. Hij is het document zo’n beetje vergeten, als het opeens weer opduikt. Zo erg als in Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en West-Brabant is het in Voorhout die nacht natuurlijk lang niet. Maar toch, ongewoon was het wel. (Peter Vlasveld)

Nog altijd Voorhouter
Paul van der Laan is in 1947 geboren in Voorhout. Ook al woont hij al lang ergens anders, hij bewaart goede herinneringen aan het dorp van zijn jeugd, komt er met plezier en leest er graag over. Het eerste deel van de herinneringen van Ad Deutekom over zijn buurt Even Buiten in de vorige Dwars Op was voor hem dan ook een feest van herkenning, zoals hij in deze bijdrage beschrijft. Maar hij heeft ook een paar kanttekeningen. (Paul van der Laan)

Kroniek Voorhout 2019
Alle hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar. (Joep Derksen)

En verder …

  • Dwarsdrijvers