Dwars Op 62

Dwars Op 62 voorjaar 2018
Bert Kortekaas en zijn vrouw Petronella (Pietje) Alkmaar.
Opa Piet van der Hulst en oma Greet den Dubbelden

Medebroeder en klasgenoot van pater Henk Vergouwen
Nu is Henk Vergouwen niet alleen een medebroeder van mij (Franciscaan; ofm betekent Ordo Fatum Minorum, de Orde van de Minderbroeders), maar ook een klasgenoot…… (Mgr. Dr. J.A. de Kok ofm)

Opgesloten in de kerk
Toen ik op de lagere school zat, was ik ook zanger in het knapenkoor. We repeteerden wekelijks, naar ik me herinner van half 5 tot half 6 ’s middags. Die repetities waren op het koor in de
Bartholomeuskerk. Op een dag …..
(Bert van der Veer, Canada)

Kroniek Voorhout 2017
Alle belangrijke zaken uit het voorgaande jaar. (Jan-Piet Does)

Leven aan, op, in en bij ’t Soldaatje!
In een interview met de zusjes Nel (1922) en Franka (1931) Kortekaas vliegen de voorzetsels ons om de oren als we het hebben over het leven aan, op, in, of bij ’t Soldaatje. In de eerste helft van de 20e eeuw groeien zij op in het landarbeidersgezin van Bert Kortekaas. Nel krijgt verkering met Cor Augustinus, oudste zoon van de overwegwachter, die in de oorlog veel bij zijn opoe Warmerdam bivakkeert op de ’s-Gravendamseweg. (Monique van Buul)

Schoonoord en Wittert van der Aa
Het verhaal dat de familie Wittert van der Aa aan het eind van de 17e eeuw eigenaar was van de buitenplaats Schoonoord in Voorhout blijft in het dorp hardnekkig de ronde doen. Was hij wel de eigenaar? En waar komt het verhaal vandaan? (Emiel van der Hoeven)

Een Voorhouts oorlogsdrama. De rol van NSB’er Speet
In 1947 verschijnt het indrukwekkende boek Tussen prikkeldraad en mitrailleurs van kapelaan H.J.M. Stoelinga. Hierin vertelt de kapelaan over zijn arrestatie en verblijf in kamp Amersfoort
in 1942. Dit aangrijpende verhaal heeft mij gemotiveerd meer te weten te komen over de vraag waarom Stoelinga gearresteerd werd. Een onderzoek in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging in Den Haag levert een schat aan interessante gegevens op. Hieruit blijkt dat NSB’er Th.G.A.M. Speet (1915 – 2000) een prominente rol gespeeld heeft. (André van Noort)

De Voorhoutse voedselberg in oorlogstijd
In 1940 valt de import weg en moet Nederland zelfvoorzienend worden. Het voedselpatroon verandert: minder vet en vlees, meer groenten, granen, aardappelen en peulvruchten. Het gemiddelde menu wordt gezonder dan het voor 1940 was. Toch staat Voorhout bekend als ‘voedselberg’. In vele schuurtjes zijn illegaal varkens verstopt en de zwarte handel floreert. (Marjolijn Balk)

Automobielbedrijf Bierman. De gloriejaren in Voorhout
Als Chris Bierman (1880-1964) in 1936 met zijn gezin de boerenhoeve Rijnoord betrekt, kan hij niet bevroeden dat dit een kraamkamer wordt voor enkele autobedrijven. Meerdere zonen raken geïnteresseerd in auto’s en de bijbehorende techniek. In de voormalige stal van Rijnoord sleutelen zij na de oorlog aan auto’s uit de legerdump. Eind 1950 krijgt Chris jr. vergunning voor het uitoefenen van een automobiel- en garagebedrijf aan de Van den Berch van Heemstedeweg in Voorhout. Dit is de geboorte van Auto Bierman. Van de Herenstraat, hoek Dinsdagse Wetering, via verhuizingen naar Prins Bernhardstraat en Jacoba van Beierenweg verdwijnt het bedrijf uiteindelijk uit Voorhout. (Kees den Elzen)

Familie Vester in Voorhout. Anderhalve eeuw een prominente rolf
De familienaam Vester staat langzamerhand gebeiteld in de Voorhoutse geschiedenis. Al anderhalve eeuw spelen familieleden een wezenlijke rol in ons dorp. Hun oorsprong ligt in Heemstede, waar ze met name metselaar en timmerman zijn. Bert Vester brengt hen aan het eind van de 19e eeuw naar Voorhout. Hij speelt onder meer een belangrijke rol bij de bouw van de nieuwe Bartholomeuskerk. (Kees den Elzen).

Annie van der Hulst. Al 85 jaar op pad in Voorhout
Als ik weer eens een Dwars Op op de deurmat hoor vallen, ben ik altijd nieuwsgierig of er weer een levensverhaal in staat van een echte Voorhouter. Eentje die hier geboren en getogen is. En wat zou het leuk zijn, denk ik dan, als dat iemand van mijn familie zou zijn. Welnu, ik ben zelf in de pen geklommen en heb het levensverhaal van mijn moeder op papier gezet. (Margo Prins)

De 5e en 6e klas van de Antoniusschool september 1933
Klassenfoto. (Kees den Elzen)