Bevrijdingsoptocht

Bevrijdingsoptocht 7 augustus 1945

Onderstaande foto’s zijn te bestellen. Het formaat is 15×20 cm. Bij opgave via de mail graag het nummer vermelden. De foto’s kosten € 3,00 per stuk, exclusief eventuele verzendkosten. Omdat de bestellingen verzameld worden, kan soms even duren voor de foto’s af te halen zijn. Bestelde foto’s zijn uitsluitend bestemd voor privégebruik en niet voor publiciteitsdoeleinden. Het copyright op de foto’s berust bij de Historische Kring Voorhout.
Herkent u iemand? Dan vernemen wij dat graag.

Bevrijdingsfeestcomité
Voor: Vergouwen, A.W. Deutekom, Bernard Schulte, Jan Nijssen.
Achter: Adriaan Vlasveld, Louis de Bekker, Antoon van Kampen en Broersma.
1. Rood-wit-blauw. Met bloemen versierde ponywagen van Cor den Elzen (Noordwijk 11-04-1910 / Noordwijk 21-09-1974). Cor woonde op dat moment in bij zijn schoonmoeder Kaatje van den Burg–van Deursen, Boekhorstlaan 30, Voorhout. We kijken naar Cor op de achterzijde. De kinderen zijn zijn oudste dochter Tiny (Noordwijkerhout 06-05-1936) en Wim (Leiden, Ziekenhuis 20-06-1938 / Noordwijk 19-05-2004). 2. Links onderwijzers Lien Broersma, rechts Corry Jansze; 2e jongens van links André Lagrouw.
3. Cabaret van Paulus Potter
Dit cabaret maakte gedurende de oorlog de geallieerden belachelijk [?]. Het paard voor de wagen had alle kleuren van de regenboog. Wekenlang liep dit beest zo in het land. Links Theo de Jong, Nico Ruijgrok, Bert van der Hulst, Arie Hoek, Joop Warmenhoven, Jan de Jong en Toon de Groot.
4. De klas van Speet
Links Cor Tetteroo als Speet. Op de bok mevrouw Tetteroo. Rechts met witte trui Tinus Bel. Links van hem Piet Tetteroo en uiterst rechts Koos Vlasveld.
5. Oogst
Na de hongersnood van de oorlog was het logisch dat er een oogstwagen in de optocht mee zou rijden. Eerste rij achter de koetsier: Piet Tetteroo; verder Bert van Kampen, Kobus van Wouw van de Boekhorstlaan en Dirk Ruijgrok en staan ook op de wagen. Eerste rij rechts: Tinus Bel.
6. Oogst
Na de hongersnood van de oorlog was het logisch dat er een oogstwagen in de optocht mee zou rijden. Eerste rij achter de koetsier: Piet Tetteroo; verder Bert van Kampen, Kobus van Wouw van de Boekhorstlaan en Dirk Ruijgrok en staan ook op de wagen. Eerste rij rechts: Tinus Bel.
7. Ode aan onze Marine
Vertolkt door charmante dames. Koetsier ‘Kleine’ Jan Oostdam bevindt zich in goed gezelschap. Op de wagen zitten enkele van zijn zusters. Verder geen namen.
8. Ode aan onze Marine
9. Onbekend

 

10.
Vlnr. Onbekend, Cors van der Zalm, G. Zwetsloot, Marie van Capelle, onbekend, Rie van den Nouland, Jo de Groot en Piet van der Hulst.
11. Voor van Kesteren. De naam van de band is Piep en Wraaklust. De drummer is Kees Berkhout, Prinsenweg 6. Hij is een broer van Nel Berkhout die met Koos Turenhout is getrouwd.
12. Bakker Lindeboom
De voorganger van Ammerlaan was Lindeboom. Herman Lindeboom was wethouder in Voorhout. Hier doen zijn kinderen mee aan de Bevrijdingsoptocht. Boven de bakkerij werden tijdens de oorlog illegale blaadjes gestencild. De vrouw van Herman is Let Kiebert. Zij hadden veel met het kerkbestuur van de Bartholomeuskerk te doen.
Piet Warmerdam met leidsel en daarnaast Ben Lindeboom. Zie ook 19.
13.
Vlnr: Greet van der Klaauw-Hilgersom, Co van der Hulst-Hilgersom en Kees van Schie.
2e achter links mevrouw van der Meij, woonde in het huis van Bart van der Ploeg bij de brandweerkazerne en 3e achter links is Gerard van der Klaauw.
14. Onbekend
15. Onbekend 16. Indië Wagen 18. Het avontuurtje van…
De optocht passeert hier de Antoniusschool met een voorstelling van Indië in de rust voor de Japanse bezetting. Enkele dames uit de grote kruideniersfamilie Van Kampen. Mien en Nel? Ook Sjaak Remmerswaal en Henk van Kampen staan mogelijk op deze foto.
17. Indië Wagen 18. Het avontuurtje van…
De optocht passeert hier de Antoniusschool met een voorstelling van Indië in de rust voor de Japanse bezetting. Enkele dames uit de grote kruideniersfamilie Van Kampen. Mien en Nel? Ook Sjaak Remmerswaal en Henk van Kampen staan mogelijk op deze foto.
18. Klederdrachten
Vooraan zien we de kinderen, Leny Hilgersom, Piet Rie en Nely Lemmers uit de Boekhorstlaan. Er achter staat Mien Tetteroo en onder het bord klederdracht Johan Koelewijn en rechts Gré Koelewijn die in klederdracht 1940-1945 liepen. Lompen en houten plankjes met riempjes als schoentjes.
19. Bakker Lindeboom
De voorganger van Ammerlaan was Lindeboom. Herman Lindeboom was wethouder in Voorhout. Hier doen zijn kinderen mee aan de Bevrijdingsoptocht. Boven de bakkerij werden tijdens de oorlog illegale blaadjes gestencild. De vrouw van Herman is Let Kiebert. Zij hadden veel met het kerkbestuur van de Bartholomeuskerk te doen. Vlnr. Ben, Jan (met koksmuts) en Letta Lindeboom. Rechts op de wagen Truus van den Berg (De Koer) uit de Boerhaavestraat. Zie ook 12.
20. Holland verwelkomt Hallrund, Zweden.
21. De groep Boekhorstlaan toont de afschuwlijke wandaden van het Nazi-regime. Een volgwagen met de dood en enige Duitse soldaten in een doodskist met het opschrift RUST HARD. 22. Annie de Jong (van de Spar) men haar vriendin Riet Borst (dit zou Joop Warmenhoven moeten zijn) met hun fiets met massieve banden, genaamd anti plof banden omdat lekke banden niet voorkamen. 23. A.I. Deutekom uit het eerste Oranje Comité van na de oorlog heeft zo jacquet de hele oorlog zorgvuldig bewaard en poseert nu met een Indische  dame die even van de wagen is gestapt. Deze Indische is waarschijnlijk Bets Jonker.
24. Wij wachten op rook…
Rechts is Dirk Ruijgrok van de Everlasting of mogelijk Cees Warmerdam.
25. Groep 13
Op de bok: Piet van Rijn, verhuisde later naar Drente. Rechts Nel Groeneveld-van Rijn.
26. De Sierkan
De broers Wout en Koos Borst maken reclame voor de Sierkan. De man met de hoed is Leen Warmerdam.
27. Piet Hein
Het ophalen van de koninklijke familie uit Engeland. Voor de wagen staat het paard Pukkie. Midden achter staat Wil van Velthoven. Daarvoor in matrozenpakjes zijn Wim en Gerard van Velzen. Het echtpaar is Stien van der Marck uit Valkenburg getrouwd met Piet Eykelenbroek (beter bekend als Piet de slager). Op de voorste rij zitten van rechts naar links: Hein, Riet (met strik) en Henny van Velzen en……
28. Nu Indië nog
Achter op de fiets staat een koffergrammofoon. Vlnr: Grada Kortekaas?, Nel van der Ploeg, Hilde van Kempen, Ciel van der Ploeg (Langelaan), Riet Langeveld en Jo van Kempen.
29. Circus Sarasanie
Moeder Tetteroo, van Cees, met haar dochters Gré, Jo. Verder Wim Hoogervorst met zijn oudste zus. Huug Langelaan is de dierentemmer naast Cilia van der Ploeg, zijn latere echtgenote. Haar broer Hanny van der Ploeg maakt dit artiestengezelschap kompleet. Zie ook 49.
30. Huwelijk
Bert (Beb) Vlasveld en Rie Lemmers. Meisje voor het raam mogelijk een Dijsselbloem.
31. Zuidhoek, Boerhaavestraat
Door het raam kijkend Annie van der Starre uit de Willem Botsstraat, staand Sjaan van der Hulst en zittend met hoed Riet Zuidhoek.
32. Vlnr: Cornelis Boere (grootvader van Hans Boere), Johannes Cornelis (Jan) Boere (vader van Hans), Jo Koster-Boere en Maria Catharina (Rie) Boere-Derriks, de vrouw van Jan.
33. Christelijke School
Een groepje kinderen onder leiding van Nenske Marijt van de Christelijke School aan Jacoba van Beierenweg daarnaast en onbekende en vervolgens Ben Marijt.
Rechts op de stoep staat Engel Knoppert. Riekje Knoppert loopt vooraan.
34. Vergeet Mij Nietjes
Vlnr: Tijna Hoogstraaten, Jannie van Schaik, Truus van der Tang, zus van Dik, Ali van der Bent, zus van Karel, onbekend, Gré de Bruin, Martha Verbree en Dinie van Beusekom.
35. V1
Met behulp van twee paardenwagens, kaasplanken en een namaak V1 reed zwaar gecamoufleerd een heuse startbaan mee. De Voorhouters, in gestolen Duitse uniformen, hadden veel succes. Jan van der Vlugt was de koetsier. Het paard was van zijn vader Maarten. Piet van der Zwet uit Sassenheim, Cor van der Vlugt en Leo van der Vlugt maakten dit ‘commando’ compleet.
Vlnr: onbekend, Cock van der Vlugt van de Pukkieslaan, Cees van Dam van de van Berch van Heemstedeweg. Zie ook 39 en 45.
36. Maria Koningin van de Vrede
Een schitterende wagen welke het gebed symboliseert dat zo velen gebeden hebben, Maria Koningin van de Vrede bid voor ons. Op deze wagen meisjes uit de omgeving van de Rijnsburgerweg. Claartje Ottenheim ziet haar dochtertje Riet maar ook Lien Roozen, Krina en Rietje Langeveld en Annie en Gree van der Hulst. Op de achtergrond staat de zweefmolen op het bijveld van R.K.S.V. Foreholte, nu het Kievitspark. Rechts de bloemen- en bollentuin van Cees van Werkhoven tegenover de kapsalon van Peters.
37. De Vroolijke Volendammers
Links met Piet is Henk van der Hulst. Onder het woord DE: Siem van Schie. Tweede vrouw van links is de vrouw van Siem van Schie.
38. Nu Indië nog
Vlnr: Nel van der Ploeg?, Grada Kortekaas, Hilde van Kempen, Ciel (zus van Han) van der Ploeg en Jo van Kempen. Zie ook 28.
39. V1
Deze wagen ging ook naar Den Helder. Ze kregen hiervoor 1000 Amerikaanse sigaretten. Tussen de struiken werden zware kanonslagen in melkbussen tot ontploffing gebracht en ondertussen ging de V1 omhoog. Zie ook: 35 en 45.
40.
Jan en Louis Vester. Het paard is van Van Rijn of Belt.
41. Maria Koningin van de Vrede
Een schitterende wagen welke het gebed symboliseert dat zo velen gebeden hebben, Maria Koningin van de Vrede bid voor ons. Op deze wagen meisjes uit de omgeving van de Rijnsburgerweg. Claartje Ottenheim ziet haar dochtertje Riet maar ook Lien Roozen, Krina en Rietje Langeveld en Annie en Gree van der Hulst. Op de achtergrond staat de zweefmolen op het bijveld van R.K.S.V. Foreholte, nu het Kievitspark. Rechts de bloemen- en bollentuin van Cees van Werkhoven tegenover de kapsalon van Peters. Zie ook 36.
42. Ringsteken
Gerrit en Lena Langeveld-van der Poel.
43. Verkenners
Onbekend, Piet de Groot, Tinus Hoek, Bert Eggen (met bril), Cock van Kesteren, Piet Augustinus en Louis Eggen.
44. Onbekende Kabouters
45. V1. Zie ook 35 en 39 46. Onbekend 47. Zigeuners
Deze heuse woonwagen werd geheel bevolkt door Voorhoutse zigeuners. Slechts één accordeonist menen we te herkennen. Spaans en dan misschien Stef en ook zijn zuster Grada en Rie van der Hulst. Vrouw met hoofddoekje is Wil van der Hulst.
48. Zigeuners
Deze heuse woonwagen werd geheel bevolkt door Voorhoutse zigeuners. Slechts één accordeonist menen we te herkennen. Spaans en dan misschien Stef en ook zijn zuster Grada en Rie van der Hulst. Vrouw met hoofddoekje is Wil van der Hulst.
49. Circus Sarassanie
Moeder Tetteroo, van Cees, tussen haar dochters Gré, Jo en onbekend. Verder Wim Hoogervorst met zijn oudste zus. Huug Langelaan is de dierentemmer naast Cilia van der Ploeg, zijn latere echtgenote. Haar broer Hanny van der Ploeg maakt dit artiestengezelschap kompleet.
50. Adolf
In clownspak is Herman van Gent.